ЕП прие нови правила за онлайн търговията в ЕС

ЕП прие нови правила за онлайн търговията в ЕС

Новото европейско законодателство ще даде възможност на потребителите да върнат закупен в интернет продукт в рамките на две седмици след като са получили покупката, като същевременно ще задължи онлайн търговците да дават на клиентите подробна и точна информация за крайната цена, поръчаните продукти и контактите за връзка с търговеца. Това са едни от най-съществените придобивки в рамките на постигнатия компромис между ЕП и Съвета при преразглеждането на директивата за правата на потребителите, съобщава пресслужбата на ЕП.

“Искахме да регулираме основно договорите от разстояние и извън магазини, като например онлайн търговията, тъй като точно така се осъществява най-голяма част от трансграничната търговия”, каза докладчикът на ЕП Андреас Шваб (EНП, Германия). “Новата директива е добър пример как Европа може да донесе ползи едновременно на потребителите и търговците. Постигнахме добре балансиран компромис, който да отговаря на интересите и на потребителите, и на бизнеса.”

Новото законодателство, което беше прието на пленарната сесия на 23 юни, значително засилва правата на онлайн потребителите, особено по отношение на информацията, доставката и анулирането на поръчки, като в същото време определя правила за дигитален доунлоуд и намалява административните изисквания за малки и средни предприятия.

Досегашните правила на ЕС за защита на потребителите бяха от времето преди “дигиталната революция”, поради което слабо обхващаха защитата на потребителите при онлайн покупки. Проблемите с недоставяне или забавени доставки на поръчани стоки, както и фрагментирането на правилата за защита на потребителите между държавите членки, досега бяха пречка пред трансграничната онлайн търговия. Същевременно бизнесът изтъкваше законовите различия между държавите членки като причина да не предлага своите продукти извън границите на своята страна.

За по-подробна информация относно нововъведенията на директивата за защита на потребителите, вижте линка по-долу “Какво точно означават новите правила”.

След крайното гласуване в ЕП на 23 юни (615 гласа “за”, 16 “против” и 21 "въздържали се"), министрите на страните от ЕС трябва формално да приемат законодателното предложение (очаква се през юли), след което държавите членки ще разполагат с две години за неговото приложение.

Вирни се горе