Днес е Международния ден за премахване на детския труд

Днес е Международния ден за премахване на детския труд

Днешният ден се отбелязва по решение на сесията на Международната организация на труда (МОТ) (3-20 юни 2002 г.) за да се привлече вниманието на световната общественост към движението за забрана на детския труд и към ратификацията на конвенциите на организацията N 182 – за забрана на някои форми на детски труд и N 138 – за минималната възраст.

Миналата година бяха изнесени данни, че по цял свят се използва трудът деца, а техният брой е над 165 милиона, на възраст от 5 до 14 години. Статистиката обработена от Международната организация на труда (МОТ), въз основа на информация и данни, събрани от ЮНЕСКО. Докладът обобщава ситуацията в 34 държави. Най-много работещи деца са регистрирани в страните от Азия и Тихоокеанския регион, както и в Африка южно от Сахара.

Проучването бе публикувано по повод Световен ден за действията на премахване на детския труд. С обявяването му през 2002 г. МОТ си постави за цел да привлече вниманието на световната общественост към движението за забрана на детския труд и към ратификацията на Конвенция 182 за забрана на някои форми на детски труд и на Конвенция 138 за минималната възраст.

Вирни се горе