Десетки загинали при земетресение в Нова Зеландия

Десетки загинали при земетресение в Нова Зеландия

Най-малко 65 души са загинали при силно земетресение, което разтърси днес град Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джон Кей. Кей уточни, че се очаква броят на жертвите да се окаже по-висок. Медии съобщават за десетки ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Трусът с магнитуд 6,3 удари Крайстчърч днес около обед местно време. Епицентърът на земетресението бе само на пет километра от града. Дълбочината е от 4 километра. Последваха няколко вторични труса, най-силният от които бе с магнитуд 5,6.

Кметът на Крайстчърч Боб Паркър обяви извънредно положение и нареди хората в центъра на града да бъдат евакуирани. Войници бяха изпратени, за да направят кордон около пострадалия район. Силният трус срути сгради и по оживените улици на града падаха отломки. На видеоматериали от Крайстчърч се виждат срутени многоетажни сгради, паднали стени на къщи, улици, осеяни с тухли и бетонни отломки. На записите се виждат напукани и разцепени пътища и тротоари, и зашеметени и плачещи хора, на фона на виещи сирени.

Новозеландският град Крайстчърч, с население от 340 хиляди души, се намира на Южния остров и вече бе разтърсен от силно земетресение преди няколко месеца. Трусът с магнитуд 7 на 4 септември не причини жертви, но нанесе сериозни материални щети.

Вирни се горе