Частично слънчево затъмнение започва в 8,40 ч.

Частично слънчево затъмнение започва в 8,40 ч.

Първото слънчево затъмнение за тази година започва днес в 6,40 ч. по Гринуич (8,40 ч. българско време). То ще е частично и ще може да се наблюдава от жителите на Европа, Близкия изток и Северна Африка. В максимума на затъмнението в 8,51 ч. по Гринуич (10,51 ч. българско време) Луната ще закрие слънчевия диск 86%. Тази картина ще може да се наблюдава от жителите на Швеция, Финландия, Прибалтика и руския северозапад.

В южните райони на европейската част на Русия, европейското Средиземноморие, във Франция и Германия максималната фаза на затъмнението ще е 60%. Жителите на Северна Африка и Близкия изток ще могат да наблюдават как Луната закрива едва 40 до 20% от слънчевия диск. Затъмнението завършва в 11,00 ч. по Гринуич (13,00 ч. българско време).

През 2011 ще сме свидетели на цели шест затъмнения – четири частични слънчеви и две пълни лунни. Следващото слънчево затъмнение ще бъде на 1 юни. В точката на максимума, която ще се намира на крайбрежието на Баренцово море в района на руския остров Колгуев, Луната ще закрие Слънцето 60%. Това затъмнение може да бъде наблюдавано в Източна Арктика, Северна Канада, на Камчатка и други райони от руския Далечен изток.

Първото за 2011 лунно затъмнение ще е на 15 юни. То може да се наблюдава в Индия, в Близкия изток, в Африка и Южна Европа. Почти веднага след него, на 1 юли, е следващото частично слънчево затъмнение. Лунната сянка ще закрие едва 0,09% слънчевия диск, а събитието ще може да се наблюдава само в океана покрай бреговете на Антарктида и в Южна Африка.

Следващото слънчево затъмнение ще е на 25 ноември. То също ще бъде „антарктическо“ и този път ще е почти пълно. Слънцето в максимума на затъмнението ще бъде закрито от Луната 90,4%. То обаче ще може да се наблюдава само в Антарктида и околностите.

Последното затъмнение за 2011 ще бъде пълното лунно затъмнение на 10 декември, което ще може да се види почти от всяка точка на Бразилия и Австралия, както и в северозападната част на Северна Америка, съобщава РИА Новости.

Вирни се горе