България била най-тъжното място на света

България била най-тъжното място на света

България е най-тъжното място на света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота.

Този извод прави сп. “Икономист” в статия, озаглавена “Богатите, бедните и България”.

Списанието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие (теза, издигната през 70-те години от Ричард Истърлин, професор по икономика от университета на Южна Калифорния, който установил твърде слаба връзка между двете).

Статията цитира нови изследвания, особено на Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания, които откриват такава връзка в зависимост от съответната държава.

Според тях, че доходите и щастието са пропорционални не е било съвсем ясно

поради липсата на достатъчно статистика. Сега обаче има данни, които доказват тази зависимост навсякъде по света.

Американските изследователи са събрали информация за въздействието на доходите върху удовлетворението от живота от почти всички места по света, като са групирали държавите по 10-пунктова скала.

Според тази класация жителите на по-богатите държави са определено по-щастливи.

Това съотношение обаче не е идеално навсякъде, което предполага, че за житейското щастие играят роля и други, вероятно културологични фактори, отбелязва списанието.

Така например западноевропейците и северноамериканците са близо едни до други по резултати, макар че има и аномалии като

учудващо унилите португалци

Хонконг и Дания, например, имат сходни доходи на глава от населението при паритетна покупателна способност, но задоволството от живота на хонконгците е 5,5, а на датчаните 8.

От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава “Икономист”.

Вирни се горе