Арктически студ скова Острова

Арктически студ скова Острова

Oбилните снеговалежи отново се завърнаха в Обединеното кралство и сериозно затрудниха движението по пътищата и железопътните линии. Сериозни смущения има и във въздушния транспорт, като от British Airways отмениха всички полети от летище Хийтроу в интервала от 10.00 до 17.00 часа, съобщава БиБиСи.

По данните служители в авиокомпанията променени са разписанията на полетите и в други летища в Лондон.

Заради влошената метеорологична обстановка бяха затворени и редица училища.

През последните дни обилен сняг валя в почти всички краища на Обединеното кралство – Уелс, Шотландия и Англия, включително и Лондон.

В Северна Ирландия снеговалежите са най-големите през последната четвърт на века.

В комбинация със силни ветрове и минусови температури те „наложиха" в страната „арктическо време."

Много британци, забързани да се видят с роднини, а и на покупки преди коледните празници, допълнително затрудняват и натоварват транспортните услуги.

От сервизната компания AA съобщиха, че от снощи насам е получила около 15 000 спешни повиквания от бедстващи шофьори. Според представители на компанията това е двойно повече от нормалното ниво.

Лед и сняг парализираха движението в Северна Ирландия и Шотландия.

В последния ден преди училищните ваканции бяха отменени занятията на общо две хиляди училища в Уелс, Шотландия. В Уелс бяха затворени и обществени развлекателни съоръжения, както и държавни учреждения.

Британската авиокомпания EasyJet вече отмени всички полети от летище Гетуик, а от самата аерогара призоваха пътниците да се информират за точния час от интересуващия ги полет преди да излязат от домовете си.

Засегнат е железопътния транспорт в страната и най-вече в Южна Англия.

Отменени са и планираните за почивните дни спортни състезания – конни надбягвания и футболни мачове.

В близките дни метеоролозите предвиждат нови обилни снеговалежи.

Вирни се горе