Алкохолът – по-опасен наркотик от хероина

Алкохолът – по-опасен наркотик от хероина

Алкохолът е по-опасен наркотик от хероина, ако се отчитат вредите за използващия го и за околните, съобщава БиБиСи.

Учените представиха нова таблица, която оценява вредите за самите потребители и за обществото като цяло.

В нея алкохолът е представен като най-вредния наркотик, почти 3 пъти по-опасен от кокаина и тютюна. Скалата е създадена от група учени, включително британския Независим научен комитет за наркотиците (ISCD) и експертен съветник на Европейския център за мониторинг на наркотиците и пристрастяването (EMCDDA).

Екстазито се оказва 8 пъти по-безопасно от алкохола, според анализа на учените. Професор Дейвид Нът, председател на ISCD, чиято работа е публикувана в медицинското списание Lancet, заяви, че “агресивната борба с вредата от алкохола е валидна и необходима стратегия за обществено здравеопазване”.

Според него сегашната класификация на наркотиците има малко общо с данните за вредите от тях.

Нът подчерта, че “легалните наркотици” като алкохола и цигарите, са в горната част на скалата и “причиняват поне толкова вреди, колкото нелегалните субстанции”. По данни на СЗО алкохолът причинява 2,5 милиона смъртни случая на година от болести на сърцето и черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак – което се равнява на 3,8% от всички смъртни случаи. Той е третата най-важна причина за смърт и инвалидност по света.

За класификацията си екипът е използвал 9 критерия за вреди за използващия упойващите вещества и 7 критерия за вреди за околните. Алкохолът е получил вредност 72 от 100 възможни точки, следван от хероина с 55.

Вирни се горе