4,7 по Рихтер в Турция, още трусове по света

4,7 по Рихтер в Турция, още трусове по света

Земетресение с магнитуд 4,7 разтърси западна Турция, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на 30 км западно от Айдин, град с население над 163 хил. жители, и на 9 км западно от Герменчик, на дълбочина от 2 км.

Трусът е усетен в 22:08 местно време. Общо 13 земни труса са регистрирани в Западна Турция през последните 5 часа, като магнитудът им варира от 2,2 до 4,7. Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси Молукските острови в Индонезия.

Не е издадено предупреждение за цунами. Засега няма данни за щети на островите. Индонезия беше засегната в края на октомври от серия катастрофи, земетресение с магнитуд 7,7, последвано от цунами и изригване на вулкана Мерапи, които отнеха живота на общо над 600 души.

Трус с магнитуд 5,8 разтърси Папуа Нова Гвинея рано сутринта в петък, съобщава Геофизичният институт на САЩ. Няма издадено предупреждение за опасност от цунами.

Земетресението е засегнал региона Бугейнвил на дълбочина 56 км около 22.30 българско време, като епицентърът е на 95 км западно от Арауа, според американския институт.

Земетресението е станало в т. нар. Тихоокеански “Огнен пръстен”, където се срещат континентални плочи, причиняващо засилена вулканична и сеизмична активност.

Вирни се горе