1 милион на протест решават съдбата на Мубарак

1 милион на протест решават съдбата на Мубарак

Един милион души се очаква да излязат днес по улиците и площадите на Кайро в най-масовия протест, организиран от началото на размириците в Египет, съобщават световните медии.

Опозицията призова на шествие хората, за да бъде принуден президентът Хосни Мубарак да се оттегли от властта.

Има призив и за обща стачка, макар че голяма част от държавните служители и фирмите и без това да не работят.

Коалицията, включваща забраненото “Мюсюлманско братство”, обяви, че иска шествието, което ще тръгне от централния площад “Тахрир” ("Свобода"), да принуди Мубарак да се оттегли до петък.

Държавната телевизия съобщи, че железопътният транспорт в цялата страна е спрян в навечерието на масовата протестна акция под надслов “Походът на милионите”.

Масова протестна акция се очаква и във втория по големина град на Египет – Александрия.

Междувременно президентът Мубарак натовари новоназначения си вицепрезидент Омар Сюлейман със задачата да започне незабавни преговори с опозицията с цел урегулиране на ситуацията.

В кратко телевизионно бръщение към народа Сюлейман заяви, че този диалог трябва да доведе до поправки в конституцията, което е едно и от исканията на демонстрантите.

Вицепрезидентът обеща да изпълни и всички решения на съда, касаещи оспорването на резултатите на параламентарните избори в страната в края на 2010г.

Той обеща още, че скоро ще бъде представен план за действие на новото правителство, чийто приоритет ще станат борбата с безработицата, корупцията и бедността.

Междувременно, за първи път от 1979 г. египетски войски заеха позиции на Синайския полуостров.

Във връзка с безредиците Израел даде разрешение на египетската армия да разположи свои подразделения в близост до границата. Мирното споразумение, подписано от президентите на Египет и Израел в Кемп Дейвид, ограничава числеността на египетските военни на територията на Синай.

Египетските войски засилват присъствието си в близост до границата с Газа в опит да спрат палестински бойци на Хамас да се прехвърлят в Египет и да започнат нови атаки срещу властта в Египет и Израел.

Вчера Египет остана и без интернет.

И последният интернет доставчик, който все още функционираше в Египет – компанията " Noor" бе блокиран, оставяйки страната откъсната от останалата част на света в разгара на политическата криза.

Вирни се горе