Оставиха в ареста убиеца от язовир "Въча"

Оставиха в ареста убиеца от язовир "Въча"

Днес, 27.08.2010г., състав на Смолянския окръжен съд разгледа молбата, внесена от адвоката на обвиняемия Виктор Траянов за замяна на наложената мярка за неотклонение “задържане под стража” с по-лека – “домашен арест”,съобщиха от Окръжен съд-Смолян. Според твърденията в молбата, по време на престоя си в Областния арест обвиняемият има безупречно поведение и изключителна дисциплина, налице е силна привързаност между него и членовете на семейството му, което според адвоката му позволява да се нап­рави извода, че не съществува реална опасност обвиняемият да направи опит да се укрие или да извърши престъпле­ние. В молбата се твърди още, че обвиняемият В. Т. Т. страда от здравословен проблем, който нала­га спешна хирургическа интервенция.

При преценката си, съставът на съда счете, че молбата за изменение на мярката за нетклонение спрямо обвиняемия В. Т. Т. от „задържане под стража” в „домашен арест” е неоснователна, тъй като по делото са събрани множество доказателства – разпити на свидетели и няколко назначени експертизи, които обосновават предположението, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За престъплението, за което е повдигнато обвинение се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, което наказание само по себе си е основание да се приеме, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът счете също, че по делото не са налице данни и не се представят доказателства, които да установят някакво заболяване на обвиняемия, което да бъде несъвместимо с условията на пребиваване в следствения арест.

Предвид тези съображения, съдът остави без уважение молбата на адвоката на В. Т. Т. за изменение на взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение “задържане под стража” с по-лека такава, поради което обвиняемият остава задържан под стража.

Определението на Окръжен съд – Смолян не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски апелативен съд в тридневен срок, считано от днес.

Подобна молба за замяна на наложената мярка с по-лека беше разгледана от Окръжен съд – Смолян на 12.04.2010 г. Съдът не уважи тази молба и обвиняемият остана с мярка за неотклонение “задържане под стража”. Постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража” беше наложена по отношение на обвиняемия В. Т. Т. от Смолянския окръжен съд в края на миналата година по обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 НК – убийство на повече от едно лице, на яз. “Въча”. Тогава съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението и съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Мярката за неотклонение “задържане под стража” беше обжалвана пред Пловдивския апелативен съд, където беше потвърдена.

Вирни се горе