Остават ограниченията за прохода "Превала"

Остават ограниченията за прохода "Превала"

Автомобилите трябва да се движат с вериги по републиканските пътища и проходите в област Смолян

Задължително с вериги е движението на автомобили по пътищата в област Смолян, съобщиха от Областното пътно управление. Всички товарни автомобили над 12 тона, движещи се в областта, трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета. По основните пътни артерии в областта дежурят пътни патрули, които следят дали се спазват въведените ограничения и изисквания за движение. Изискването за преминаване с вериги в цялата област е въведено предимно с превантивна цел, за да не се пречи на почистването, уточняват от областната администрация.

Оранжев код за валежи от дъжд и сняг е обявен в Смолян и още 5 области е обявен за днес, 25 януари, жълт код е в сила за 18 области. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. В тези райони ще има валежи от дъжд, а над 1400 м – от сняг. Очакваните количества за денонощието са между 30-50 л/кв.м.

Сняг вали в Смолян и голяма част от областта, пътищата са проходими при зимни условия. Повишена е опасността от падащи камъни и дървета по всички пътищата в региона, затова водачите трябва да шофират внимателно и със съобразена скорост.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредено допълнителна техника, най-вече ротори от съседни области да се насочат към област Смолян, както и ротора на военните.

Добри са условията за зимни спортове и туризъм в Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК в Пампорово. В курорта вали сняг, снежната покривка е 120 см. Работят всички лифтове. Отворени за зимни спортове са всички писти без „Снежанка 4“.

Вирни се горе