Пампорово прие голямо международно състезание през уикенда

Пампорово прие голямо международно състезание през уикенда

Чужденци окупираха призовите места в елитните категории

От 17 до 20 юни в Пампорово се проведе седмото поредно издание на традиционния Пампорово Байк Фест, които и тази година е най-голямото международно събитие в планинското колоездене в България и региона.

Над 150 човека от 10 нации участваха в събитието, което тази година включваше в програмата си 1 кръг от iXS Downhill Cup, състезание от клас 1 на Международния Колоездачен Съюз, носещо точки за световната ранглиста, 2 кръг от Виваком Даунхил Сериите и 3 кръг от Детските Даунхил Серии.

Много оспорвана бе надпреварата по състезателните трасета на Велопарк Пампорово, които са едни от най-техничните и трудни в страната, а в комбинация с валежите и лошото време бяха изключително предизвикателни и допълнително затрудниха участниците.

В събота се проведе състезанието за най-малките участници между 10 и 16 години, а на старта застанаха 80 деца разделени в 3 възрастови категории. При 10-12 годишните най-бърз беше Енислав Енчев от клуб Янтра Исполин, при 13-14 годишните първото място спечели Георги Георгиев от Маунтин Райдърс – Шипка, а при 15-16 годишните призовата позиция завоюва Димитър Мазнейков от Райдърс Юнайтед.

В неделния ден се проведоха финалите на голямото състезание, където конкуренцията беше на много високо ниво, със засилено международно участие на елитни състезатели от цяла Европа. Надпреварата беше изключително зрелищна и се излъчваше на живо от 11 камери по трасето. Запис от живото предаване можете да видите на www.pamporovo.bike/live-stream

Най-бърз по близо двукилометровото трасе във финала беше Танасис Панагитстас от Гърция, който успя да спре часовника на 2:29.54. На второ и трето място след него се класираха италианците Александрос Гадоти и Ханес Албер .

Най-добър резултат сред българските състезатели постигна младата надежда Роберто Василев от отбора на Райдърс Юнайтед, който е едва на 15 години, но успя да се класира на 8-ма позиция сред всички участници в елитния форум. Роберто оглави класирането в неговата възрастова група – 15-16 годишните, следван от Калоян Янкулов от Кайлъка Райдърс и Божидар Илиев от Хоталич.

При дамите класирането оглави Изабела Янкова, отново от Райдърс Юнайтед, следвана от Карола Фавоино от Италия и Виктория Гончева от клуб Гравити. При ветераните първото място спечели Джорди Баго от Италия, а при младежите под 19 първи се класира Александрос Топкароглу от Гърция.

Победителите си разделиха паричен награден фонд от над 5000 лева, както и много предметни награди осигурени от Виваком, Ред Бул България, Допелхерц, магазини Драг Зоун, Skulls & Forks, хотел Перелик и Banditto Headwear.

С Пампорово Байк Фест бе даден и официален старт на летния сезон в Пампорово, а основните акценти в курорта тази година са нови пешеходни и вело маршрути, специално разработени медицински и здравни програми, пост-ковид възстановяване, горска терапия и други.

Вирни се горе