"Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно и национално значение е новият проект на Община Смолян.

"Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно и национално значение е новият проект на Община Смолян.

Във връзка с обявения конкурс на Агенцията за хората с увреждания за финансиране на проекти на тема:“Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение”, община Смолян представи своето предложение за изграждане на външна рампа и осигуряване на достъп за хора с двигателни увреждания в Национална астрономическа обсерватория и Планетариум – Смолян”.

Проектопредложението е одобрено на 18.06.2009 г. и е сключен договор между Агенцията и община Смолян за неговото изпълнение.

Планетариумът е един от най-известните туристически обекти в Смолян с национално и международно значение. През миналата година е посетен от 47 786 човека. Чрез изграждането на рампата ще се подобрят възможностите за посещение на хора с двигателни проблеми и ще подпомогне включването им в културния живот, за повишаване на личностното самочувствие, за запознаването и приобщаването им към съвременните културни ценности и националните културни и образователни забележителности.

Общата стойност на проекта е 9996.00 лв. Агенцията за хората с увреждания отпуска безвъзмездно 8331.00 лв. Времетраенето за изпълнение е 3 месеца, а изпълнител е фирма „Талант-М” ЕООД. Проекта се осъществява в съответствие с Наредбата за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

Вирни се горе