Осигурени са 3 024 000 лв. за разкриване на „зелени” работни места

 	Осигурени са 3 024 000 лв. за разкриване на „зелени” работни места

В Националния план за действие по заетостта за 2011 г. са осигурени 3 024 000 лв. за разкриване на „зелени” работни места и ще бъдат наети 2 100 лица, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция с министъра на околната среда и водите Нона Караджова днес в МТСП. Той допълни, че е предвидено финансиране на трудовото възнаграждение на наетите лица в размер на 240 лв. за период от шест месеца, възнаграждение за основен платен годишен отпуск и разходи за болнични,съобщиха от МТСП.

Първата процедура за субсидирането и разкриването на „зелени” работни места ще стартира през февруари тази година, съобщи министър Младенов и поясни, че работодателите ще могат да получат информация от местните бюра по труда. Ще направим преглед за това как е минала мярката и през следващата година ще осигурим по-голямо финансиране, за да могат по-голям брой работодатели и безработни лица да се възползват от нея, заяви министър Младенов.

Добивната промишленост, преработващата промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставянето на води, канализационните услуги, управлението на отпадъци и възстановяване, строителството, транспорта, административните и спомагателните дейности, са секторите на икономическите дейности, в които могат да се разкрият „зелени” работни места.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че дейностите, свързани със „зелените” работни места, се развиват поради изискванията на българското и европейското законодателство. Тя допълни, че в зависимост от успеха на мярката е възможно за следващия програмен период да се обмислят специални мерки за ползването на европейските фондове за продължаване на този инструмент в подкрепа на „зелената” икономика.

На пресконферецията, в отговор на журналистически въпрос, заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов уточни, че при масови съкращения в „Брикел” ЕАД може да се ползва програмата „Нова възможност”, финансирана по Националния план за действие по заетостта. В нея е предвидена заетост на 1480 съкратени лица и обучение на 1000 лица. Той поясни, че е важно да се намери индивидуално решение за всеки случай, съобразно желанията на човека и неговото образование.

Вирни се горе