Опозиционни партии и организации се разбраха за съвместни действия за честни избори

 Опозиционни партии и организации се разбраха за съвместни действия за честни избори

Съвместни действия за честни избори ще предприемат организаторите на антиправителствените протести от т.нар. ”Отровно трио”, Съюз ”Демократична България”, партия ”Има такъв народ” и движение ”Изправи се.БГ”.

“Взаимно сътрудничество за контрол над изборния процес е нашето оръжие за предстоящата битка на гражданите за промяна“, се заявява в декларация, изпратена до медиите от "Отровното трио”.

Пред БНР Арман Бабикян заяви, че не става дума за предизборна коалиция: “Става въпрос за общо съгласие за контрол над изборите, толерантно провеждане на кампанията помежду ни и възможност за работа по общи стратегически цели на страната, след това в парламента”.

Според Тошко Йорданов от партия “Има такъв народ” постигната е принципна договореност: “Просто всеки – където има наблюдатели или застъпници, да следи за честността на изборите”. Днес изтича ултиматумът, който Велислав Минеков даде за постигане на съгласие, за да не прекрати участието си в т.нар. “Отровното трио”.

“Демократична България” има принципна готовност за сътрудничество с всички протестни формации по приоритетите съдебна реформа и честността на вота.

Така съпредседателят на Съюз “Демократична България” Христо Иванов коментира пред “Хоризонт” декларацията на “Отровното трио”.

На този етап няма подписано споразумение и не може да се говори за предизборна коалиция, посочи Иванов:

“Принципно, ние сме изразили съгласие – не е имало някакви преговори, за да можем да говорим, че се е постигнала договореност. Не е имало някакъв процес на обсъждания. Ние сме отворени, готови и даваме конкретни стъпки в това отношение. Искам да кажа следното много ясно – ние изначално сме готови да участваме във всякакви такива инициативи и предлагаме конкретни свои действия в това отношение. Не мога да говоря в момента и няма в момента някакво споразумение или някакви други общи знаменатели. Има, така да се каже, добронамереност от всички страни за тази необходима цел”.

Вирни се горе