Опасни пестициди са складирани и в Смолянско

Опасни пестициди са складирани и в Смолянско

Близо 5 000 тона негодни за употреба пестициди се съхраняват в складове на територията на цяла България, съобщава електронното издание на в. „24 часа".

Унищожаването на химикалите, които крият рискове за природата и са опасни за хората, трябва да започне през тази година и ще бъде финансирано от швейцарското правителство.

Две години е продължила инвентаризацията на негодните за употреба пестициди в цялата страна. Идентифицирани са складовете, количествата и собствениците на опасните химикали.

Експертите на екоминистерството са проверили 288 склада, в които от години се съхраняват общо 4918 тона пестициди.

Складове има в цялата страна.

Опасните препарати са били собственост на бившите ТКЗС-та в региона и с министерска заповед между 1994 г. и 1996 г. са пренасочени към тази база. Собственикът на потенциалната бомба няма никакви права над нея, а само задължения – да я охранява и да я обезопаси.

Екологична бомба със закъснител е заложена и в землището на смолянското село Търън. В сграда, наричана от местните „Отровителя", са складирани 15 тона пестициди от бившите ТКСЗ-та от областта.

„Има и течни препарати – имаше 2-3 варела по 200-300 литра, които в течение на времето прогизнаха и затова сме го третирали с хидратна вар, за да може поне да не влиза в почвата надолу", обясни кметът на село Търън Явор Говедаров.

Хората от близките къщи се страхуват за здравето си. „Дори се усеща, когато са отворени прозорците, вътре в стаите влиза. Аз имам малко дете и изобщо не ми е приятно да диша тази отрова." – разказа местната жителка Александра Бозова.

В област Смолян има още два подобни склада, в които се държат над 70 тона опасни или негодни пестициди. Според европейския опит най-ефективният начин за окончателното обезвреждане е изгарянето.

„Там, където има най-големи обеми, те ще бъдат първо обезвредени, след което ще бъдат поетапно обезвредени и останалите." – посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С помощ от швейцарското правителство от 23 милиона франка пестицидите ще бъдат преопаковани, транспортирани и обезвредени.

Проектът започва тази година с избора на изпълнител. Плановете са до 2019 г. всички опасни пестициди да бъдат унищожени извън България, в някоя от страните от Европейския съюз. Дотогава отговорност за съхранението и обезопасяването им носят собствениците – държавни, общински и частни фирми.

Вирни се горе