Олиото и брашното поскъпват

Олиото и брашното поскъпват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита през август поскъпване на олиото с 16 процента и на брашното с 12 процента. От началото на годината до средата на юли цената на брашното е стабилна и е 0.66-0.70 лева за килограм, съобщи БТА.

От третата седмица на юли цената на брашното започва плавно да нараства, а от средата на август се наблюдава по-значимо повишение и достига 0.80 лева за килограм. Регистрирано е и скокообразно поскъпване на олиото с 16 на сто, до 2.26 лева за литър. През август спрямо юли комисията отчита повишаване на средномесечните цени с около 6-7 на сто на яйцата, рибата и кравето сирене. Поскъпване с 1-2 на сто се наблюдава при шпековия салам и каймата.

Спрямо предходния месец през август има спад от 1-2 на сто на цените на пилешкото месо, малотрайните колбаси и лещата, а цените на захарта, фасула, ориза и кашкавала остават почти без промяна. С изключение на цената на лимоните и зрелия чесън, цените на всички останали плодове и зеленчуци отбелязват спад. От плодовете най-много през месеца са поевтинели гроздето- 47 на сто и дините – 28 на сто. От 12 до 14 на сто е спадът на цените на едро на ябълките, прасковите и пъпешите. Леко поевтиняване през месеца е регистрирано при цената на бананите – 2.6 процента.

Като цяло обаче в сравнение с цените през август 2009 година, сега летните цени на плодовете и зеленчуците са по-високи. Това се дължи на по-ниските добиви от селскостопанска продукция заради лошите климатични условия – големи температурни аномалии и обилни дъждове, посочват от комисията.

Вирни се горе