Окръжна прокуратура-Смолян внася протест против присъда по обвинителен акт за опит за убийство

Окръжна прокуратура-Смолян внася протест против присъда по обвинителен акт за опит за убийство

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Смолян е осъден Димитър Д., на 54 г., за закана за убийство спрямо непълнолетния К.Д., на 17 г. Деянието е било извършено на 6 март 2016 г., около 2.30 часа, в читалището на с. Левочево. Спрямо Димитър Д. е било повдигнато обвинение, че е направил опит за умишлено убийство, който останал недовършен по независещи от волята на извършителя причини – престъпление по чл.115 във вр. с чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс. Окръжен съд-Смолян е възприел, че Димитър Д. се е заканил с убийство на К.Д. и го е осъдил на две години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

При установените факти по делото и събраните доказателства, Окръжна прокуратура Смолян не споделя правната квалификация, която съдът е възприел – закана за убийство по чл.144, ал.3 от Наказателния кодекс, а смята, че има извършен опит за убийство и затова ще протестира присъдата пред Апелативен съд-Пловдив.

Фактите, които са установени по делото сочат, че на 5 март 2016 г. в киносалона на читалището в селото, било проведено тържеството по случай 8-ми март. На празненството присъствали местни жители, сред които много младежи, и били поканени гости. Димитър Д. бил организатор на събитието. Той бил ядосан на К.Д., който предишния ден се бил скарал с майка му и поради това възнамерявал да му потърси сметка. Няколко пъти по време на тържеството Димитър Д. заявил пред свидетели и веднъж пред К.Д., че имал намерение да го набие. Малко след 2 часа през нощта, музикантите от оркестъра обявили, че ще изпълнят последната песен. Почти всички присъстващи се хванали на хорото. През това време К.Д. и друг свидетел седнали на два стола до печката, за да се стоплят. Двамата били с лице към играещите на хорото. Димитър Д. също играел на хорото, но в един момент, без конкретна причина се пуснал и се насочил към К.Д. Без да обяснява нищо, Димитър Д. притиснал с лявата си ръка дясното рамо на К.Д. Той бръкнал в джоба на панталона си и извадил от там сгъваем нож с дължина на острието 8,5 см. Димитър Д. разгънал ножа и го притиснал с режещата част в областта на шията на К.Д., в резултат на което на пострадалия била нанесена порезна рана, вляво на шията. В този момент К.Д. се защитил и с ръце избутал назад Димитър Д., а с тялото си се отдръпнал в противоположна посока и така успял да предотврати фатални последици.

Пострадалият К.Д. имал нужда от специализирана медицинска помощ, поради обилното кръвотечение от срязването и затова бил закаран с автомобил до болницата в гр.Смолян, където дежурният лекар обработил хирургически раната.

По делото има изготвена съдебно – медицинска експертиза, като вещото лице сочи в заключението си, че непосредствено под раната, в дълбочина на шията, се намират жизненоважни съдове и органи, които при засягането им – срязването им – биха причинили смъртен изход, независимо от лекарската намеса или приложена медицинска помощ. Представеният като веществено доказателство нож е средство, с което в тази област при съответното насочване на острието и при действие с необходимата за това сила, може да се причинят поражения, които да доведат до фатален смъртен изход.

Поради изложените факти Окръжна прокуратура-Смолян ще внесе протест в законноустановения срок в Апелативен съд-Пловдив срещу постановената присъда с искане да се приложи друга правна квалификация за по-тежко престъпление – опит за убийство.

Вирни се горе