Около 46% от деветокласници от Смолянско имат опит с тютюнопушенето

 Около 46% от деветокласници от Смолянско имат опит с тютюнопушенето

На 15 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене под мотото „Спри сега за по-добро здраве утре!“. По този повод специалисти по профилактика на болестите на здравната инспекция реализираха акции сред гимназистите в пет общински центъра – Златоград, Рудозем, Доспат, Девин и Баните. В измерването на съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух при пушачи се включиха 142 младежи и 28 възрастни, които получиха и печатни материали за насърчаване на отказването от цигарите.

Въздействието на тютюнопушенето върху здравето и благополучието на децата и юношите, както и подходящите дейности за неговото предотвратяване, беше една от темите на паралелно протеклите обученията сред медицинските специалисти от детските градини и училищата в региона. Те се проведоха в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014 – 2020 г.) и по повод на актуални данни за употребата на цигари от учениците в област Смолян, съобщи Д. Иванова, ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ – Смолян.

Резултатите от проучване на РЗИ – Смолян от 2017 г. сред деветокласниците показват, че нашите младежи имат впечатление за голяма достъпност на цигарите – повече от половината от анкетираните ученици (53%) ги смятат за широко достъпни за закупуване от непълнолетни в тяхното населено място. Около 46% имат опит с тютюнопушенето (пушили са поне един път досега). През последния месец цигари са употребили над една пета от учениците (21%). Ежедневни пушачи през този период са били 14% – повече момичета (16%) в сравнение с момчетата (12%). Това са и младите хора в най-голям риск от здравословни проблеми по отношение на тютюнопушенето. По-голям процент и по-интензивно пушат момичетата в сравнение с момчетата, в съответствие с тенденция, характерна за младите хора в страната ни като цяло (по данни от проучването „Европейски училищен изследователски проект за алкохола и други наркотици“, 2011 и 2015 г.)

Вирни се горе