Огнище на син език се появи и в област Смолян

Огнище на син език се появи и в област Смолян

В област Смолян има огнище на син език, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ/) д-р Сава Бозуков.

Положителни резултати за наличие на заразата са установени в общо седем кръвни проби от кози и крави

от Златоград и съседните села Кушла и Цацаровци. Изследваните животни са носители на заразата, но не са развили заболяването.

Наред с огнището в района на Златоград, ветеринарните власти имат съмнения за два случая на заболели от син език овце в района на смолянското село Черешките, но резултатите от кръвните проби все още не са готови.

Положителните кръвни проби са от 2 кози в с. Кушла, 4 крави в Златоград и 1 крава в с. Цацаровци. Това бе посочено на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия в Смолян във връзка с появилото се огнище от син език. Хората трябва да бъдат спокойни,

заболяването не се предава на човека,

обясняват ветеринари от ОДБХ. Собствениците на преживни животни обаче трябва да следят за промяна в състоянието на добитъка и да информират ветеринарите при появата на симптоми като посиняване на езика, отоци в муцуната, ерозии в лигавицата на устната кухина, ерозии във венеца над копитата и др., предупреждават от епизоотичната комисия.

Ветеринарите уточняват, че няма никаква опасност за здравето на хората, тъй като човек не боледува от вируса, причиняващ син език.

Животните от района на Златоград, за които има положителни резултати за заразата, но нямат симптоми на болестта, са изолирани. Засега не се налага тяхното евтаназиране, тъй като при говедата и козите се изгражда имунитет към заразата.

Сигнал за овце със симптоми на болестта е получен още от с. Черешките, с.Могилица и с.Бостина.

Ветеринари са взели кръвни проби от животните, за които има съмнения, но резултатите ще станат ясни в следващите дни.

Вирни се горе