Очакват призиви на младежи от 20 училища на областта за безрисково сексуално поведение

Очакват призиви на младежи от 20 училища на областта за безрисково сексуално поведение

Регионалната здравна инспекция, Български младежки червен кръст и Обединен детски комплекс – Смолян отново заедно организират отбелязването на 1 декември, Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. „Стена на антиСПИН посланията” ще очаква призивите на младежите от 20 училища на област Смолян за безрисково сексуално поведение, употреба на презервативи и толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ. От активистите на БМЧК учениците в Смолян ще получат информационни материали с актуалното мотото „Презерватирай се!”, както и традиционните червени ленти, символ на световното антиСПИН движение, подготвени от членовете на клуб „АнтиСПИН – АнтиДрога” към Обединения детски комплекс. Децата от клуба ще насочат вниманието на своите връстници към страшната инфекция и чрез специално изготвени презентации във фоайетата на ІV ОУ „Стою Шишков” – гр. Смолян и на ОДК, съобщиха от здравната инспекция. РЗИ обявява също акция за АНОНИМНО И БЕЗПЛАТНО изследване за ХИВ/СПИН с фокус върху младите хора на града – ученици и студенти. ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕКЕМВРИ ВСЕКИ, ЖЕЛАЕЩ ДА УСТАНОВИ СВОЯ ХИВ-СТАТУС МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТОВА В ЛАБОРАТОРИЯТА НА РЗИ ОТ 9:00 ДО 16:00 ЧАСА.

В България са регистрирани общо 1438 ХИВ-позитивни лица към 13 ноември 2011 г., по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН на МЗ. Броят на новорегистрираните носители на вируса от началото на 2011 г. е 166 лица. Разпределението по пол сред сочи 135 мъже и 31 жени, т.е. броят на мъжете е почти 4 пъти по-голям от броя на жените. Анализът на данните по възраст показва, че се инфектират лица в много широки възрастови граници – между 17 и 80 години. За сравнение, долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години Тази година за първи път има тенденция за намаляване на броя на новоинфектираните млади хора до 29 години – 38% (или 63 лица) от новорегистрираните с ХИВ през тази година са на възраст между 17-29 години, докато през 2010 г. хората от същата възрастова група са били 55% от новоустановените лица. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броя на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица във възрастовата група 30-49 години. През отчетния период са регистрирани и 6 бременни жени, носителки на вируса, и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. Изключително важно е всички бременни жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността, за да се установи техният статус. Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна профилактика за предпазване предаването на вируса от ХИВ-позитивна майка на нейното дете. Такава навременна и качествена профилактика помага след раждането детето да остане здраво в над 98% от случаите. Според пътя на предаване на инфекцията, и през тази година се очертават две особено уязвими групи – приблизително 34 % (56 лица) от новорегистрираните през 2011 г. са инжекционно употребяващи наркотици и 26 % (43 лица) са мъже, които имат сексуални контакти с мъже. Докато при лицата, които употребяват инжекционно наркотици няма съществена промяна, то при гей общността се наблюдава тенденция на увеличение с повече от 6 % на броя на новорегистрираните лица. Приблизително 60% от новорегистрираните случаи са открити благодарение на дейността на Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и неправителствените организации, под-получатели на средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Най-много случаи на ХИВ-позитивни лица за 2011 г. са регистрирани в София – град – 72 лица и регионите на Пловдив- 27 лица; Варна – 12 лица и Пазарджик – 11 лица.

Съвременната антиретровирусна терапия е достъпна за всички, които се нуждаят от лечение и се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна и Плевен. Към 31 октомври 2011 г. броят на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които се наблюдават, е общо 705, от тях 432 лица получават антиретровирусна терапия. Данните показват, че 70% от новорегистрираните през последните 5 години се регистрират в секторите за лечение в първите 3 месеца след установяването на ХИВ-статуса. Като сериозно постижение на прилагането на антиретровирусна терапия може да се посочи удължаването на живота на пациентите. Близо 70% от започналите терапия преди 10 години продължават и днес своето лечение. Благодарение на терапията се наблюдава подобряване на имунния статус на пациентите, което е предпоставка за подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ, както и вторична превенция на предаването на вируса.

Вирни се горе