Обявиха конкурс за мини-проекти посветени на 5-годиншнината от влизането на България в ЕС

Обявиха конкурс за мини-проекти посветени на 5-годиншнината от влизането на България в ЕС

В началото на 2012 година България ще отбележи 5 години от членството си в ЕС. Припознахме ли новите европейски ценности във възпитанието на граждански и обществени ценности на младежите? Какъв път ни предстои да извървим като общество и как да подготвяме бъдещите европейски граждани за глобално образование и професионално развитие? Това са теми, които искаме да дискутираме с Вас, българските учители през идната 2012 година.

Началото на дискусията поставяме с обявяването на регионален конкурс за мини-проекти, посветени на 5 годишнината от влизането на България в ЕС. Проектите могат да бъдат свързани с дейности по самото отбелязване на годишнината или обучителни мероприятия, свързани с темата, както и всякакви други дейности на европейска тематика, които ще бъдат проведени през 2012 година и ще носят послание за годишнината. Съпътстващи тематични направления могат да бъдат комуникационните приоритети на Европейската комисия за 2012 година: Разширяване на ЕС, Европа 2020 и икономическото възстановяване (чрез образование и заетост), 2012 – Европейска година на активния живот на възрастните хора; 20 годишнина от създаването на Общия пазар; Общата селскостопанска политика.

Предложения за проекти ще бъдат приемани от училища, детски градини, извънучилищни институции, неформални групи учители и/или ученици и младежи. Няма ограничения за броя предложени проекти от една организация. Неформалните групи, състоящи се само от ученици и младежи трябва да определят един отговорник на възраст над 18 години.

Критерии за оценка на проектите ще бъдат: 1) Съответствие на дейностите и целите на проекта с основната тема: 5-годиншнината от влизането на България в ЕС; 2) Тематична обвързаност с един от другите комуникационни приоритети на ЕК; 3) Полезност за участниците в дейностите; 4) Брой участващи деца/ младежи в дейностите; 5) Възможност за мултиплициране на дейностите; 6) Бонус точки ще се дават за креативен дидактически материал, разработен в рамките на проекта.

Разходите, допустими в мини-проектите могат да включват закупуване на награди, печатни и промо-материали, дребни предмети и материали.

Общият размер на разходите не е ограничен, но финансовият принос на Европа директно – Смолян не може да надхвърля 250 лв. Организацията, предлагаща проекта е свободна да привлече други спонсори.

Най-добрите 4 проекта ще бъдат финансирани и подкрепени в изпълнението от екипа на Европа директно Смолян. Освен това, иницииралите ги организации и участници ще получат референции (сертификати) от Европа директно Смолян.

Европа директно Смолян ще отпусне допълнително финансиране за произвеждане/отпечатване на дидактически или друг материал с образователна стойност с европейска насоченост.

Няма задължителен формуляр за представяне на проектите, но всички предложения за конкурса трябва да съдържат информация по следните точки:

  1. Наименование на организацията или неформалната група, отговорно лице

  2. Предварително заглавие на предлагания проект

  3. Кратко описание на проекта (компоненти, дейности и др.)

  4. Участници, вкл. приблизителен брой

  5. Очаквани резултати (вкл. дидактични материали и други продукти)

  6. Съвместимост на проекта с целите и приоритетите на конкурса/ един от комуникационните приоритети

  7. Ориентировъчни дати и места на провеждане на дейностите

  8. Желано участие на екипа на Европа директно – Смолян

  9. Приблизителен бюджет – описание на необходимите материали, обосновка за количества и цени

  10. Други потенциални източници на финансиране

Предложенията за проекти трябва да бъдат представени по електронна поща, чрез пощенска/куриерска пратка или доставени на място на адреси: гр. Смолян, бул. Бълагрия 3А, Европа директно Смолян или novihori@gmail.com не по-късно от 31.01.2012 г.

За допълнителна информация, въпроси могат да бъдат изпращани на посочения мейл адрес или на телефон: 0301/81433

Вирни се горе