Обявиха грипна епидемия в още 7 области

Обявиха грипна епидемия в още 7 области

Грипна епидемия е обявена в още 7 области на страната – Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Велико Търново, Перник, Кюстендил. В епидемия от няколко дни са София-град, София област, общините Плевен и Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Грипна епидемия днес е обявена и в община Лом.

Заболеваемостта от грип в страната ще нараства и занапред. Най-вероятно пикът на епидемията ще бъде достигнат през следващите две седмици. Над 90% от положителните проби, които са изследвани за грип в Националната референтна лаборатория показват, че доминиращия щам на вируса през този сезон е А(Н1N1).

В Пернишко болните са надхвърлили 300 на 10 000 души, съобщиха от РИОКОЗ в града, цитирани от БТА. Разпуснати са всички училища в областта. Грипната ваканция ще продължи до петък. В Перник ще бъдат разкрити два кабинета, в които ще се раздават безплатно медикаменти за лечение на грипно болни. Като превенция срещу заболяването лекарите препоръчват добра лична хигиена и носене на предпазна маска.

В Бургас обявиха 3 дни грипна ваканция, след като кметът Димитър Николов подписа заповед 25,26 и 27 януари да бъдат неучебни дни. Мярката е превантивна, за да се ограничи разпространението на грипната епидемия. Основанието за издаването на тази заповед е проверка от тази сутрин, която показала, че детските градини се посещават с около 40-45 процента по-малко деца, а отсъстващите от първата смяна в училищата са около 25 на сто. Има разпореждане в детските заведения стриктно да се следи за зареждането с медицински материали и дезинфектанти.

Във Врачанско учебните занятия са прекратени единствено в училището в село Паволче, съобщи кметът на Враца Костадин Шахов. В другите училища в общината няма обявена грипна ваканция, като това ще стане по преценка на директорите през следващите дни, ако има заболели повече от 30 на сто от учениците, допълни той.

Заявки за спиране на учебния процес поради завишен брой заболели ученици са подали 36 училища от област Пазарджик, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. От тях 5 учебни заведения са вече в грипна ваканция от днес, за останалите се очаква разрешение от Министерство на образованието, младежта и науката.

От утре обаче 10 детски градини в община Пазарджик излизат в грипна ваканция, съобщи “Фокус”. Деца няма да приемат детските заведения „Здравец”, „Снежанка”, „Юрий Гагарин”, „Валентина Терешкова”, „Калина Малина”, „Дъга”, „Пролет”, „Радост”, „Върбица” и „Зорница” в общинския център, както и детските градини в селата Црънча и Братаница.

По-рано министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че работна група в министерството обсъжда как ще се компенсира загубения учебен материал заради грипната ваканция.

Вирни се горе