Общо 188 украински бежанци са настанени в област Смолян

Общо 188 украински бежанци са настанени в област Смолян

Над 240 чифта обувки за украинските бежанци са постъпили като дарение в БЧК

Настанените досега в област Смолян украински бежанци са 188, от които 49 деца, според информация от Областната администрация. Хотели и къщи за гости в планинската област са заявили готовност за приемане на още над 350 украинци, бягащи от войната. Предстои в Смолян да се обособи център за подпомагане на потърсилите закрила от войната в Украйна.

Бежанците са подслонени в хотели, къщи за гости и частни домове в Смолян, Златоград, Девин, Триград, Чепеларе. За пет от децата е започнала процедура по записването им в училища в Смолян. Регионалното управление по образованието е поискало разрешение от Министерството на образованието и науката, за да се запишат две от децата в паралелки в Езиковата гимназия, в които всички места са заети.

Областта има готовност да настани допълнително 350-400 бежанци, ако военните действия прогонят още украинци от родината им.

Над 240 чифта обувки за украинските бежанци са постъпили като дарение в офиса на БЧК в Смолян. Дарителят е от Рудозем и желае да остане анонимен. От БЧК подготвят организирането на нови дарителски акции, с които да се съберат пролетни дрехи за настанените украинци.

Вирни се горе