Общинските съветници от ДПС с подписка за извънредна сесия относно сметосъбирането

Общинските съветници от ДПС с подписка за извънредна сесия относно сметосъбирането

По идея на общинските съветници от групата на ДПС вчера бяха свикани консултации с представители на другите политически сили в местният парламент за провеждането на извънредно заседания на Общински съвет, относно обявената обществена поръчка за избор на фирма за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на територията на община Смолян, обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки и в сайта на общината. Срокът, за който кметът Мелемов е възложил чистотата на общината е максималният, предвиден в закона – 5 години. Отварянето на офертите е обявено за 27 юли 2020 от 10 часа в залата на общинската администрация, а крайният срок за подаването на офертите е 24 юли. Поради тази причина общинските съветници от ДПС настояват за свикването на извънредна сесия, преди крайния срок на обявлението и провеждането на дебат за създаването на общинска фирма за сметопочистване и сметоизвозване, за която между впрочем се обявиха по време на местните избори почти всички политически сили. „Тази среща няма за цел противопоставяне, по скоро търсене на консенсус, защото съм убеден, че общинските съветници от всички политически групи виждат в т.нар. казус „Титан“ едно бреме за общината. Убеден съм, че и г-н кметът е на същото мнение. Ние, като общински съветници, сме длъжни да окажем необходимата помощ, за да излезем от този водовъртеж и да откачим този воденичен камък от врата на община Смолян и респективно от жителите на община Смолян“, каза председателят на групата на общинските съветници от ДПС Салих Аршински.

Групата съветници от ДПС настояват за изслушване на кмета Мелемов относно решението да обяви такава обществена поръчка и заявиха желание и готовност да предоставят данни и анализи, ако се стигне до решението да бъде създадено общинско дружество, както и бизнес – план, за да бъде създадено такова. Като примери посочиха положителни практики в съседни общини, които са организирали сметосъбирането и сметоизвозването чрез общински предприятия.

По време на консултациите своя позиция по темата изразиха представителите на КРОС, които излязоха с декларация, в която заявяват желание и политически ангажимент за създаване на такова общинско дружество и свикването на извънредна сесия, на която да изслушат кметът по тази тема Представителите от групата на ГЕРБ посочиха, че ще проведат свои вътрешни консултации и ще обмислят дали да подкрепят подобна подписка за свикване на извънредно заседание на общински съвет.

Потърсихме за коментар и кметът на община Смолян Николай Мелемов, който в телефонен разговор за читателите на Smolyannews заяви, че по закон до края на годината трябва да бъде избрана фирма за сметопочистване,сметосъбиране и сметоизвозване. „Това обявление не е прищявка, няма други причини, освен сроковете, които трябва да изпълним по закон“, каза Мелемов. На въпрос относно идеята за създаване на общинско дружество кметът отговори, цитирам: „Това е прекрасно, но за създаване на подобно предприятие трябват доста пари, а общината не е в състояние да взима и да изплаща нови заеми. Винаги има опасност от Титан 2, но това е конкурс. Аз не знам кой ще се яви и какво ще се случи. Предварително не мога да кажа нищо“. Попитан за провеждането на извънредна сесия Мелемов лаконично отговори, че не е необходимо свикването на такава, защото криза няма, което да да налага извънредна сесия. Дебата може да се състои и по време на редовната сесия, като се включи тази точка в дневния ред.

Вирни се горе