Общините трябва да осигурят денонощни аптеки

 Общините трябва да осигурят денонощни аптеки

Разпределението на аптеки в страната е неравномерно, а денонощните аптеки са под 1% от всички аптеки в страната. Точният брой не се знае, защото не се води регистър.

Между 40-45 на брой са аптеките в Смолянска област. Дори в областния град Смолян няма денонощна аптека. Само една-единствена работи до 22.30 ч. В нито едно планинско село също няма аптека. Хората от се снабдяват с лекарства от общинските центрове чрез кметовете на селата, тъй като повечето са възрастни и не могат да пътуват. Така селските управници изпълняват различни услуги, сред които и тези да носят рецептурните книжки в аптеките, за да купят така важните лекарства, информира БНР.

Твърде много и разнопосочни промени в над 15 закона съдържа проектът за изменение на Закона за лекарствените продукти, като има опасност да не бъдат догледани детайлите по тях и да останат неразбрани от народните представители, това коментираха пред “Хоризонт” от аптечния бранш. Проектът за изменение на Закона за лекарствените продукти е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане.

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации “Заедно с теб”, приветства осигуряването на денонощни аптеки и не се съгласи с мнението, че е необходимо това да се случи за София, но не и за страната:

“България не е София, навсякъде всички пациенти са равни и те трябва да получат равен достъп до медицинско обслужване и медикаменти. Трябва да има стимулиране, а не санкции, за отваряне на денонощни аптеки, тъй като разходите са големи. Това може да стане чрез общините. Общината трябва да осигури денонощна аптека на своето население – да осигури заплата на магистър фармацевт, да осигури охрана”.

Георгиева изрази притеснение и неодобрение към предложението да има дежурни аптеки по график. Тя смята, че трябва да бъдат стационарни и подчерта, че всичко това подлежи на обществена дискусия.

“Националната здравна карта се вади преди всички избори, а всъщност управляващите си правят каквото знаят за наша сметка. Това, което пречи да се случи една реформа в България, и аз не вярвам, че ще се случи, е наличието на лобизъм в здравеопазването. Единственият начин да се намалят щетите и злоупотребите в здравеопазването е електронни здравни карти”, смята Пенка Георгиева.

Вирни се горе