Общините ще събират данъците по електронен път, държавата дава 1.5 млн. лв. за софтуер

 Общините ще събират данъците по електронен път, държавата дава 1.5 млн. лв. за софтуер

Правителството гласува допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на общините в размер на 5.5 млн. лв. От тях 1.5 млн. лв. са за закупуване и внедряване на специален софтуер за събиране на местни данъци и такси.

Така общините ще опитат да автоматизират и улеснят събирането на вземанията по Закона за местните данъци и такси. Очакванията са софтуерът  да улесни комуникацията на общинската администрация с клиентите и да подобри обслужването.

От правителствената пресслужба уточняват, че продуктът позволява поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, осчетоводяване и отчетна дейност. Софтуерът ще обработва и плащания чрез ПОС-терминали.

Общини с население до 50 000 души ще се подпомагат с до 15 хил. лв. за софтуера, по-големите –  с над 50 000 жители ще получат до 40 хил. лв., а общини с районно делене – до 75 хил. лв.

Останалите 4 млн. лв. са за довършване на инфраструктурни обекти в общините Велико Търново, Смолян, Силистра, Долна баня и Русе.

Вирни се горе