Общините Чепеларе и Девин са в частично бедствено положение

 Общините Чепеларе и Девин са в частично бедствено положение

В Неделино положението се нормализира, в Чепеларе се усложнява

Областният кризисен щаб в Смолян се очаква да заседава днес. Две общини – Чепеларе и Девин, са в частично бедствено положение заради свлачища, вследствие на обилните валежи. В Чепеларе свличане на земна маса затвори достъпа до село Забърдо и природния феномен “Чудните мостове”. Без път е и девинското село Осиково. През цялата нощ в планинската част валя силен дъжд, предаде БНР

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Боян Кехайов – кмет на община Неделино, където свлачище погълна къщи и застрашава цял квартал, сподели:

„Към този момент няма опасност, тъй като от два дни в Неделино не е валяло и успяхме да разчистим земната маса, която се беше спукала, да направим отводнителни ръжения, за да не застрашава водата къщи в квартала. Разчистихме с тежка техника и пътищата към населените места, към които имаше проблеми“.

В общината очакват предписания от специалисти по геозащита, за да знаят какви съоръжения да изградят и какви други мерки да предприемат.

„Това са процеси, които в резултат на проливните дъждове много бързо и много лесно се активизират, а земната маса, която е надвиснала в квартала, наистина е огромна и хората имат притеснения. Част от тях заминаха да нощуват в близките населени места, където имат други имоти“

Миналата година е имало проблеми в същия регион, но с дъждовна вода, каза кметът. Вчера са направени снимки с дрон на свлачището. Според хората причината е, че направена наскоро екопътека по европейски проект се явява и водосборен район с голяма денивелация, а жилищния квартал е в най-ниската ѝ част, а изградени канавки няма.

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обаче е на обратния полюс:

„За съжаление не мога да кажа че при нас ситуацията се нормализира! Напротив, усложнява се! Районът преди село Забърдо минава през много сложен скалист терен. Тук е много характерен процесът на срутища. През нощта валя много обилен дъжд в Чепеларе и в останалите населени места … положението се е влошило. Свлякла се и мрежата, която бяхме поставили преди около месец. Дори в момента все още падат камъни. Засега пътят остава затворен. Има поставени предупредителни знаци. За съжаление обаче, жителите на село Забърдо нямат алтернативен достъп до останалата част в страната и тези, които работят извън селото, поемат риска и преминават на своя глава. Призовавам туристите, които са решили да посетят „Чудните мостове“ да не предприемат такова рисково пътуване“.

В общината също очакват екипи на геозащита, сподели кметът. Тя допълни, че почвата е подгизнала заради обилните валежи в последните три месеца. Свилат се и дърветата от близката борова гора, които по принцип са по-плитка коренова система. Кметът отчете, че няма щети по другите населени места в общината освен стената към Забърдо. По предварителни изчисления, за трайното разрешаване на проблема ще са необходими над 480 000 лева.

„Трябва да се направят сериозни проучвания, защото не можем да рискуваме само с аварийни дейности“.

Свлачище затвори пътя Асеновград – Смолян, на около 3,4 километра след Бачково. Значително количество скални отломки са паднали и на двете платна.

Обходният маршрут е Кричим-Девин, а колите се пренасочват от полицейски екипи. Към мястото се придвижва специализирана техника за разчистване на участъка.

Вирни се горе