Златоград тържествено отбеляза 101 години от Освобождението си

Златоград тържествено отбеляза 101 години от Освобождението си

С тържествена програма Златоград отбеляза 101 години от Освобождението си и 101 години от Балканската война. На тази дата, преди 101 години, тричленна комисия на Временната управа на Златоград, създава Протокол №5, с който се завещава на бъдните поколения датата на Свободата – 21 ноември (нов стил), да се празнува всяка години от всички златоградчани като местен народен празник.

Празничният 21 ноември започна с тържествена сесия на Общинския съвет Златоград, на която се взе решение, с което удостои Районен съд Златоград с „Почетен знак на Златоград” по повод 100 години от създаването му, за съхраняване и развитие на ценностите на демократичното общество и за повишаване доверието в съдебната система в община Златоград. В знак на признателност и почит към всички, жертвали живота си за свободата, на паметниците в града бяха поднесени венци и цветя от всички публични институции на територията на общината, както и от 101 алпийски батальон Смолян, областен управител на област Смолян, големите предприятия в общината, много граждани и гости на града. Тържественото шествие започна от Лобното място на Делю войвода под съпровода на Духов военен оркестър гр. Пловдив и 101 алпийски батальон гр. Смолян. След тържествения ритуал, свързан с поднасяне на венци и цветя на паметниците в Златоград, празничните мероприятия продължиха на Централния площад с тържествена проверка (заря), с участието на 101 алпийски батальон Смолян, Духов военен оркестър гр.Пловдив и отряди ученици от СОУ „Антим I” Златоград, ОУ „Васил Левски” Златоград, ПГ „Христо Ботев” Златоград. На официалната церемония, посветена на 101 годишнината от Освобождението на Златоград, кметът на общината Мирослав Янчев каза, че „21 ноември е може би най-забележителната дата за нас, златоградчани, защото вече 101 години ние сме част от свободна България.”

На финал на честванията на празника на Златоград, жителите и гостите на Златоград се насладиха на празничния концерт на Миро и певците от Гласът на България: Ивайло Донков, Тодор Георгиев, Мелинда Христова. Преди концерта на гост изпълнителите, ученици от СОУ „Антим I”, ОУ „Васил Левски” Златоград, Общински детски комплекс Златоград и Образцово народно читалище „Просвета-1908” Златоград, представиха пред публиката тържествена програма, посветена на 101 години от Освобождението на Златоград.

Вирни се горе