Златоград търси мястото си в литературната карта на България

Златоград търси мястото си в литературната карта на България

В два дни преминаха тази есен Златоградските литературни празници, когато гостуваха проф. Радка Колева – директор ан НБ „Иван Вазов”в Пловдив, доц. Владимир Янев от ПУ „Паисий Хилендарски”, доц. Сава Василев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Никола Радев – писател от София, Йордан Велчев – поет и историк от Пловдив, Димитър Атанасов – писател, също от Пловдив, и Никола Иванов – литературен критик от Пазарджик.Всички те бяха представени като творци от Владимир Янев, а проф. Колева, която е за първи път в Златоград, благодари за поканата да се включи в литературни празници и подари на градската библиотека няколко книги, сред които два тома за историята на първата библиотека в страната – НБ „Иван Вазов” в Пловдив, която вече е на 131 години.Преди това обаче Ефим Ушев съобщи, че двете обещания, дадени миналата година от него пред гостите ни, са изпълнени.

Първо, Златоград наистина се превърна в Беломорската столица на Родопите и всеки може вече свободно да пресече границата към южните части на планината и бреговете на Бяло море; и второ, материалите от научната конференция за Станислав Сивриев, проведена миналата есен, заедно с още множество издирени текстове и снимков материал, са структурирани и издадени в специално томче.Именно на тази най-нова засега златоградска книга – „Станислав Сивриев в българската литература”(изд. „Славена”, Варна, 2010, съставител Е. Ушев), бе посветена първата литературна вечер в Златоград. Всъщност това бе и премиерата й пред широката публика в Златоград, когато за нея говориха част от авторите на изследванията – Сава Василев, Владимир Янев, Никола Радев, Никола Иванов и Светлозар Любомиров. Минка Башева от отдел „Култура и образование” в ОбА, прочете докладната записка на кмета до ОбС, в която се излага идеята за учредяване на литературна награда на името на Ст. Сивриев, която да се връчва веднъж на две години за постижения в областта на прозата и публицистиката в България .

Втория ден от литературните дни бе посветен на пловдивските писатели Димитър Атанасов и Йордан Велчев, чието творчество бе представено от критиците Владимир Янев и Сава Василев, а самите автори четоха свои разкази и стихове. Атанасов е познат на златоградчани автор, най-вече от престоя му в Златоград през януари, когато завърши най-новия си ръкопис, както и от интервюто, което даде пред ЗВ, а поетът Велчев е за първи път тук и не криеше своето задоволство от гостуването си при нас. По думите му, Златоград е един истински град, със своя духовна атмосфера, която му е много близка и ще се радва да го смятаме за свой нов приятел и почитател. Следващата есен се очаква първото връчване на наградата „Станислав Сивриев” за български автор, с което ще печелим нови приятели и ще утвърждаваме мястото на Златоград на картата на българската литература

Вирни се горе