Златоград се окичи с Дърво Мартеница

Златоград се окичи с Дърво Мартеница

За втора поредна година едно дърво в центъра на Златоград бе окичено като гигантска Мартеница. На 1 март 2013 г. (петък) от 16:30 часа, на Централния площад в гр. Златоград, се състоя тържество по случай баба Марта, организирано от „Общински детски комплекс” и Образцово народно читалище „Просвета-1908”, с участието на ученици от СОУ „Антим I” и ОУ „Васил Левски” гр. Златоград. Децата от Общински детски комплекс украсиха Дърво Мартеница, което е в подкрепа на международната инициативата на българските емигранти по света да се разнася славата на България и българската традиция, където и да сме по света.

Амбицията на проект Мартеница е да създаде нова българска традиция в духа на глобализирания съвременен свят. Традиция, която да свързва българските общности по света, да утвъждава българското културно наследство, да създава позитивен образ на българското, да възпитава децата, растящи далеч от България, в изконните български ценности и традиции, да култивира воля за културно и етническо оцеляване сред българските емигранти, да вдъхне кураж и увереност на малките разпръснати български общности по света,съобщиха от общината.

Тази година дървото символично бе предадено на кмета на община Златоград – г-н Мирослав Янчев, който приветства всички присъстващи и благодари за връчения подарък. Декларира, че ще пази дървото и ще се грижи за него, свидетелство за което е това, че дървото бе опазено и защитено по време на мащабното строителство в Централната градска част. Приветствие от името на Общински съвет Златоград отправи и г-жа Емилия Кръстева. Баба Марта, Пижо и Пенда зарадваха всички присъстващи малчугани на тържеството с мартеници, ябълки и бонбони, с много настроение и усмивки.

Вирни се горе