Златоград създава организация за борбата с рак по картофите

 Златоград създава организация за борбата с рак  по картофите

Община Златоград разпространява препоръки към картофопроизводителите, за да не се допусне разпостранението на рак по картофите в златоградските землища.

Във връзка с необходимостта от предприемане на действия за ограничаване на разпространението на Рак по картофите, в област Смолян се прилагат серия от задължителни мерки. Само ако те се спазват стриктно от всеки стопанин може да постигне ограничение на опасната болест, която може да съсипе целия отрасъл картофопроизводство в Родопите. Проблемът е много сериозен и не бива да се подценява. Това най-добре го разбраха засегнатите картофопроизводители през миналата година от село Подвис, съседните му села и други селища в Смолянска община, в които болестта се разпространи в отделни площи.

• Съгласно Наредба №1 за фитосанитарен контрол, производителите на картофи за консумация задължително регистрират и ежегодно актуализират дейността си в Областна дирекция но безопасност на храните (ОДБХ) -Смолян.

• Всеки производител, който продава произведени картофи за консумация, задължително поставя етикет на опаковките. Етикетът дава информация за произхода на продукцията , а вписаният регистрационен номер гарантира, че тя е контролирана от ОДБХ – Смолян.

• Да се използва посадъчен материал с установен произход, който се придружава от етикет и фактура.

• Да не се използва посадъчен материал между отделни домакинства.

• За обработка на площите да се използва техника, която предварително се обеззаразява.

• Всеки производител, който има съмнение за зараза, незабавно да потърси съдействие от специалистите по растителна защита в Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян.

За контакти: тел. 0301/62502 – централа тел. 0301/62193 – специалисти по растителна защита СSМ: 0887940643, 0882800308, 0885118266

Вирни се горе