Златоград с приз „Екообщина 2017”

Златоград с приз „Екообщина 2017”

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова заедно с посланика на Франция у нас н.пр. Ерик Льобедел отличи общините лауреати в категориите „Устойчива мобилност“ и „Енергийна ефективност на сградите“ в тазгодишното издание на конкурса „Екообщина 2017 г.“

Той се провежда за втора поредна година от Посолството на Франция в България, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството е един от партньорите на инициативата, допринасяща за повишаването на осведомеността на българските общини по темите, свързани с устойчивия град. Сред официалните гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове, представители на бизнеса.

Тази година в конкурса се включиха 37 общини, които представиха проектите си в категориите: “Устойчиво управление на водите”, “Устойчиво управление на отпадъците”, “Енергийна ефективност на сградите” и “Устойчива мобилност”. Догодина ще бъдат включени още две категории – за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

В най-оспорваната категория за управлението на отпадъците наградите “Екообщина” получиха Златоград и Столичната община. Кметът на община Златоград получи отличието, което му бе връчено в категория за управление на отпадъците, заедно със Столична община. Това е второто отличие на община Златоград в този конкурс. През 2016 г., Златоград получи приза в категория „Енергийна ефективност на сградите" за общини с население над 10 000 жители.

Вирни се горе