Жители на родопско село в паника след Брекзит, една трета от тях - в Англия

 Жители на родопско село в паника след Брекзит, една трета от тях - в Англия

Жителите на родопското село Бръщен са сериозно притеснени след новините около Брекзит-а, като това е една от най-обсъжданите теми там. Около една трета от жителите са на гурбет в Англия. Над 330 души от Бръщен са на работа във Великобритания според информация на кмета Кемил Кочаков и стотици семейства от селото са под напрежение дали Обединеното кралство ще излезе от ЕС. Последните групи от сезонни работници заминаха към Острова само преди дни.

Хората в Бръщен се опасяват, че след излизането на Великобритания от ЕС ще се върне проблемът с визите за българите. Преобладаваща част от мигрантите от селото работят от години в Англия, главно във ферми, хотели, заведения и строителството. След референдума никой от тях не знае какво ще се случи за следващия сезон, коментира Кемил Кочаков.

Дори децата на гурбетчиите учат през ваканцията английски език, след като повечето от семействата заминават на работа в чужбина, оставяйки децата на грижите на баби и дядовци в Бръщен. Малчуганите също се ориентират по пътя към Великобритания и това е причината да изучават ударно английски.

Вирни се горе