Жители на родопско село готови за протест, искат обезопасяване на пътя

Жители на родопско село готови за протест, искат обезопасяване на пътя

Жителите на маданското село Лвоци са готови да излязат на протест, ако не се вземат мерки по обезопасяването на участъка от главният път Смолян-Мадан, който преминава в близост до населеното място.

Именно в този участък, в началото на юли бе блъсната 25-годишна жена от бус, а в последствие тя издъхна от травмите в болница. Създаден е Инициативен комитет, който и разпратил писма, придружени с подписка до Община Мадан, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и до Областната дирекция на полицията в Смолян,с което настояват да се вземат адекватни мерки за обезопасяване на участъка и намиращата се там пешеходна пътека.

Пътя е част от републиканската пътна мрежа, като собственик е АПИ. От там са получили отговор, че на този етап пътят не е бил в регулация и се изготвят необходимите документи, като в предложено да се направи и надлез.

„Ние настояваме да се вземат мерки, в района няма знаци, които да накарат шофьорите да намалят скоростта, искаме ако е възможно да се навдигне пешеходната пътека или да се поставят изкуствени неравности, които да карат шофьорите да намалят. На този етап все още нищо не е направено. Именно в този район са автобусните спирка, като и магазин.

Съгласни сме и на надлез, но на този етап няма нищо“, коментира кметът на с. Ловци Рукие Кабадалиева. Тя е категорична, че ако не се вземат мерки в кратки срокове, хората са готови на протести и ще отстояват исканията си, докато те не бъдат изпълнени.

„Надяваме се зимните месеци да се използват за оформяне на документацията относно пътя и да ни се реши проблема. Не сме съгласни и със становището, че пешеходната пътека там е незаконна, както и че нямало достатъчно пресичащи хора по нея“, добави Кабадалиева.

От Областно пътно управление в Смолян съобщиха, че са запознати с проблема, като техен представител е прекръствал на среща инициирана от кметството, в която са взели участие служители на полицията, общинската администрация и други.

„Предприемат се действия, инициативата трябва да дойте от общинската администрация, като разбира се трябва да се спазват нормативната уредба. Работи се по въпроса, но в никакъв случая не можем да се ангажираме със срокове“, коментира инж. Костадинка Миланова – директор на Областно пътно управление-Смолян.

Въпреки, че пътя е част от републиканската пътна мрежа, от общинската администрация в Мадан заявиха пълна готовност от тяхна страна за решаване на проблема, като увериха, че каквото е необходимо и трябва те ще го направят.

Вирни се горе