Жълт код за сняг в Смолянско утре

Жълт код за сняг в Смолянско утре

През следващото денонощие времето ще бъде облачно, в повечето райони ще превалява предимно дъжд, в планините – сняг, а в сутрешните часове по високите полета на Западна България – дъжд и сняг

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за събота (14 март) е обявен жълт код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

Това съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За Кърджали и Смолян се очакват валежи до 10-15 л/кв. м, но на някои места – и до 20-30 л/кв. м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

За Пловдив и Пазарджик се очакват валежи в Рило-Родопскатаобласт до 10-15 л/кв. м, а на отделни места – до 20-30 л/кв. м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

Жълт код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако се планува работа на открито. От МОСВ съветват да се следят прогнозите за времето и да не се поемат излишни рискове.

През следващото денонощие времето ще бъде облачно, в повечето райони ще превалява предимно дъжд, в планините – сняг, а в сутрешните часове по високите полета на Западна България – дъжд и сняг.

Над планините ще е облачно, а по по-високите части – и мъгливо. Ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен и силен от североизток. Дневната температура на 1200 метра надморска височина ще е около 1 градус, а на 2000 метра -4 градуса.

В неделя ще преобладава облачно време и все още на места ще има слаби превалявания. В часовете преди обяд в равнините видимостта ще бъде намалена. Ще духа слаб, в Източна България – умерен, североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

В началото на следващата седмица облачността над страната ще се разкъса, на места – и ще намалее до слънчево време.

През последните 24 часа са се активизирали свлачища край пътните участъци Асеновград – Смолян, Пещера – Бяга, Брацигово – Равногор, които вече са разчистени.

Поради срутване на земна маса при 102-ри километър временно е затворен за движение пътят Кричим – Девин. Обходният маршрут е през Пловдив – Асеновград – Чепеларе – Смолян. Екипи от Областно пътно управление в Пловдив и пътноподдържащата фирма работят за разчистването му. Очаква се до края на деня, ако няма ново свличане, движението по третокласния път да бъде пускано на интервали.

В едната лента, поради пропадане на банкет и еластична ограда, е ограничено движението по пътя Широка Лъка – Девин. Еднопосочно е и движението по пътя Клисура – Дупница.

Вирни се горе