Зеленото сърце на България туптя в 7/8

Зеленото сърце на България туптя в 7/8

Вълнуващо, уникално, възхитително … думите не стигат да се опише реакцията на всички посетили залата на НЧ „Родопска искра 1880” в Чепеларе, за да вкусят от очарованието на българския фолклор на финалния етап от Шестия национален конкурс за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа "НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА „7/8” – ЧЕПЕЛАРЕ 2017”.

С неповторимо майсторство музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР, с диригент Димитър Христов, и хористите от ансамбъл „Тракия”, с диригент Цонка Димитрова, изпълниха единадесетте творби допуснати до финалния етап от конкурса от компетентното жури в състав: народната певица Татяна Сърбинска, която е и председател, проф. Димитрина Кауфман, Георги Андреев, проф. Николай Стойков и доц. Иван Делирадев. Поради изключително високата художествена и музикална стойност на творбите, тази година журито имаше нелеката задача да определи лауреатите в двете категори – вокални и инструментални произведения. Ето защо, в категорията вокални произведения не бе присъдена първа награда, а втора и три трети награди. Втора награда бе присъдена на произведението „Иди ми мамо поискай” с автор Ангел Добрев, а лауреат в категорията инструментални произведения стана Ангел Димитров със „Синаговски танц”, който също така спечели и наградата на публиката. Тази година конкурса разшири своя ареал с участието на Ралф Иверсен, от New England – USA (Нова Англия – САЩ), чието произведение „Трите гадулки” беше класирано от журито на второ място в категорията вокални произведения. В словото си при откриването, кметът на Община Чепеларе – организатор на фестивала, г-жа Славка Чакърова, поздрави участниците и публиката с думите: „За нашия град е чест да се срещаме и сътворяваме празник, чийто участници са даровити композитори, които със своите произведения съживяват и доразвиват фолклорните ни песенни традиции. Горди сме да им оказваме подкрепа, да ги приветстваме и посрещаме в Чепеларе, защото градът ни се стреми да остави следи в историята на българската музика.”.

В това издание на фестивала организаторите се бяха погрижили да дадат възможност и на тези, които не са могли да присъстват, да изпитат удоволствието и емоциите от произведенията, като на няколко страници в интернет беше осъществено живо предаване на изпълненията. ( За пропусналите това пленително събитие даваме линк към запис на концерта: Чепеларе 7/8 ) Също така организаторите от Община Чепеларе поеха ангажимент за издаването на диск, за да може повече слушатели и любители да се опиват от омаята на българския фолклор. Изключително доволен от организаторите и от работата на журито по селекцията на представените изпълнения бе и д-р. Георги Лазаров, идеен инициатор и вдъхновител на фестивала. Който също така осигурява и наградния фонд на фестивала. По негово предложение фестивалът вече ще бъде ежегоден. Чепеларе ще очаква феновете на българската народна музика и през Юни 2018 г.

Вирни се горе