Засадиха дърво и откриха паметна плоча за 100-годишния юбилей на ДГС-Смолян

Засадиха дърво и откриха паметна плоча за 100-годишния юбилей на ДГС-Смолян

Засадиха дърво и откриха паметна плоча за 100-годишния юбилей на Държавно горско стопанство – Смолян

100-годишен юбилей отбеляза Държавно горско стопанство „Смолян“ от създаването през далечната 1913 година. Заключителните събития започнаха днес в 14.00 часа, на Новия център в Смолян, където засадиха дърво и откриха паметна. В 15.00 часа беше открит обновения заслон в местността „Попова чешма“, а по-късно в хотел „Кипарис Алфа“ започва тържественото награждаване на победителите в областните конкурси за рисунка и есе на тема „Гората-зеленото злато на Родопите“.

От 17,30 ч. във фоайето на Родопски драматичен театър ще бъде представена изложбата от рисунки от конкурса, а от 18.00 ч. в залата на театъра ще се състои тържествен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Родопа", Гайдарски състав „101 каба гайди" при НЧ „Хр. Ботев 1871", с художествен ръководител Костадин Илчев; Танцова формация „Зареница” при НЧ „Хр. Ботев 1871" град Смолян, с художествен ръководител Мариана Йосифова; Вокална група „Ровойс” при НЧ „Хр. Ботев 1871", с художествен ръководител Кристина Владимирова и със специалното участие на Росица Пейчева.

Държавно горско стопанство “Смолян” е създадено на 29.10.1913 год. и носи наименованието си от гр.Смолян, където е седалището на неговото административно управление. Общата площ на ДГС “Смолян” е 23460.9 ха, от която 22752.5 ха дървопроизводителна. Собствеността върху горските територии принадлежи на държавата, общината, физически и юридически лица, като дела на държавната собственоост е 65%.

Горите в района на стопанството имат значение за икономиката на общината и областта, преди всичко като източник на строителна дървесина, целулоза и дърва за нуждите на промишлените предприятия, държавни и частни фирми, както и за местното население. Територията на ДГС ”Смолян” попада в границите на община Смолян и обхваща землищата на с. Орешец, с. Стража, с. Лъка, с. Подвис, с. Река, с. Селище, с. Търън, с. Требище, с. Мугла и част от землищата на гр. Смолян, с. Киселичево, с. Кремене, с. Турян, с. Полковник Серафимово, с. Левочево, с. Бостина, с. Соколовци, с. Момчиловци.

На север стопанството граничи с ДГС “Девин”, “Широка Лъка”, “Пампорово” и “Лъки”, на изток с ДГС “Славейно” и “Златоград”, на юг с ДГС "Смилян” и с държавната граница с Република Гърция и на запад с ДГС ”Триград”.

Вирни се горе