Заради мародери, седмици наред Девин стои без минерална вода от Беденски бани

 Заради мародери, седмици наред Девин стои без минерална вода от Беденски бани

Седмици наред, лековитата минерална вода от Беденски бани не стига до Девин, а причината е в мародерски набези. Неизвестни за сега лица, на няколко пъти спират крановете в Шахтовия кладенец в Беденски бани, което спирала водата до помпите, които изтласкват водата по реновираният топлопровод и последните изгаряли, предаде Дарик.

„Може да се каже, че от близо 15 дни няма минерална вода от извора в Беденски бани, като причината е чисто техническа, като се съмняваме във външно вмешателство“, коментира кметът на община Девин Красимир Даскалов.

Според него, крановете са спирани няколко пъти, като в следствие на това, помпите са излизали “извън строя” и водата е спирала. Даскалов е категоричен, че няма проблеми с новия тръбопровод, за който правителството отпусна около 2,5 млн.лв., за да може водата от Беденски бани да потече отново в Девин.

„С новия водопровод няма никакви проблеми, той е изграден с тръби от последно поколение. Проблемът идва от външно посегателство, заради което сме взели вече мерки. Усилили сме загражденията, около шахтовите кладенци, за да ограничим още повече достъпа на външни лица.

Иззидани са наново шахтовите кладенци, поставени са нови капаци, заключват се. Цялото място е осветено, до дни монтираме и видео наблюдение“, коментира Даскалов. Подобни проблеми е имало няколко пъти, като досега на три пъти, фирмата изпълнител на реновацията на топлопровода е отремонтирала на няколко пъти помпите, като до няколко дни ще доставят чисто нови такива от Италия и в Девин отново ще има минерална вода от Бедански бани.

„Ремонтите дейности и закупуването на новите помпи, които са в порядъка на 8-9 хил.лв. са за сметка на фирмата, общината поемаме разходите, около обезопасяване на периметъра и ремонтните дейности на шахтовите кладенци“, категоричен е Даскалов. Той е убеден, че до края на идната седмица проблемът ще бъде решен.

„Искам да уточня само, че в Девин не е преставало да има минерална вода, и всички които имат разрешително за Девинска минерална вода я ползват, проблемът е само с Беденската вода“, добави Даскалов. Той бе категоричен, че след отстраняването на проблема, няма да има никакви промени, както в количествата, така и в температурата на водата, с това което е било в началото на откриването на топлопровода".

„Около 8,5 – 9 литра в секунда е дебита на шахтовия кладенец, почти толкова достига и до Девин, няма никакви загуби по водопровода. Температурата на водата в Беденски бани е около 68 градуса, а в града пристига около 52 – 53 градуса, което е напълно нормално“, разясни още кметът на община Девин.

Според хотелиери в града, проблема с водата от Беденски бани е от близо месец и половина.

Вирни се горе