Започва работа екоучилището на Младежкия воден парламент в Девин

Започва работа екоучилището на Младежкия воден парламент в Девин

Eкоучилището ще се проведе в района на Западните Родопи – Девин, с участието на младежки екипи от 10 населени места у нас, делегация на френския Младежки воден парламент и на руския екологичен център „Дронт”, които ще представят инициативата „Да помогнем на реката”, съобщиха от Басейнова дирекция.

Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ инж.Цветелина Кънева ще открие в Пловдив VII-ото Екоучилище „Западни Родопи“ на Младежкия воден парламент.

Темата тази година е „Водите на града“. Участниците ще дискутират водоснабдяването и пречистването на отпадъчните води на своите населените места. Младите еколози ще се запознаят с методите за наблюдение и определяне на състоянието на водните тела, както и с оценката на антропогенното въздействие върху водите. Експерти ще покажат чрез дрон как новите технологии се използват за проверки на речните легла. Програмата на екоучилището включва посещение на Ягодинската пещера и Орлово око, разходка по екопътеката „Струилица“ край Девин и посещение на завод за бутилиране на минерална вода.

Участниците ще бъдат подпомогнати от експерти на Дирекция управление на водите, Басейновите дирекции, ИАОС, и Агенцията по водите „Артоа-Пикарди”, Франция.

Вирни се горе