Започна тактическото учение на Сухопътните войски с международно участие „Родопи - 19“

Започна тактическото учение на Сухопътните войски с международно участие „Родопи - 19“

Близо 600 военнослужещи участват в международното учение „Родопи – 19“, което се провежда от 9 до 20 септември в района на град Смолян. Около 490 от тях са от Въоръжените сили на България. Участват и военнослужещи от Румъния, Полша, Чехия, Австрия и от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „планинска война” в град Полче, Словения. От българска страна участват военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 2-ра механизирана бригада, 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк, инженерен взвод от 55-и инженерен полк, зенитно-артилерийски взвод от 61-ва механизирана бригада, модул CIMIC от 78-и батальон за осигуряване, формирования за осигуряване провеждането на учението от 61-ва механизирана бригада, 110-и логистичен полк, 78-и батальон за осигуряване, НВУ „Васил Левски” и НВУК „Чаралица”.

Темата на международното учение „Родопи – 19“ е ,,Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Целта му е да се повиши полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на полка за участие в отбранителна операция. Учението се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования при провеждане на съвместни действия в планинско – гориста местност.

На модулната подготовка под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров ще се отработват въпроси по предислоциране на сили с въздушен транспорт (хеликоптери), огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали, придвижване и оцеляване в планински условия и разузнаване, тактически действия при патрулиране, скално катерене, рапел, тролей, парапети, движение по метална стълба на скала.

На тактическото учение от 18 до 20 септември ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско-гориста местност с акцент отбрана на планински проходи и десантиране.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Учението бе открито днес с церемония на строевия плац на 101-ви алпийски полк в Смолян. Участниците бяха приветствани с пожелания за успешна и ползотворна работа от директора на учението полковник Мирослав Костадинов от отдел „Операции“ в Командването на Сухопътните войски.

Медийният ден на учението „Родопи – 19“ ще се състои на 12 септември 2019 г., четвъртък.

Вирни се горе