Обсъдиха мястото на РДТ "Николай Хайтов" в културния живот на Смолян

Обсъдиха мястото на РДТ "Николай Хайтов"  в културния живот на Смолян

Секретарят на община Смолян Петър Харадинов се срещна с председателя на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчи,съобщиха от пресцентъра на общината. По време на срещата двамата обмениха мнения за театралната реформа в България, за мястото на РДТ „Николай Хайтов” в цялостния културен живот на Смолян и Родопите, и необходимостта от запазването на емблематичния родопски театър като културен институт. Харадинов и Мутафчиев обсъдиха ролята на държавата и нуждата от засилване на държавната подкрепа за културните процеси в региони като Смолянския.

Като акценти от разговора бяха изведени възможността за по-интензивно използване на материалната база на РДТ за културни цели и търсене на финансови средства за развитие на културата по линия на европейски програми. При евентуално преразглеждане на Националната програма за развитие на селските райони и разширяване на допустимите бенефициенти, общини като Смолян биха се възползвали от финансовия ресурс на програмата за да развиват културния си ландшафт.

От името на община Смолян и САБ, Харадинов и Мутафчиев декларираха единомислие и готовност за предприемане на нужните действия за запазването на РДТ „Николай Хайтов”-Смолян.

В срещата участва и Бина Харалампиева –директор на Малък градски театър „Зад канала”, творческия път на която е преплетен и РДТ „Николай Хайтов”-Смолян.

Вирни се горе