Зам.-кметът Марин Захариев връчи сертификати на участници в международен проект

Зам.-кметът Марин Захариев връчи сертификати на участници в международен проект

Зам.-кметът Марин Захариев връчи част от сертификатите на участниците по проект „Магически рамки” на секторна програма Коменски на ЕК. Събитието се състоя в СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – Смолян, което е домакин на международната среща. Щастлив съм, че едно наше училище участва в програма в която се обменят опит, идеи, традиции, култура и приятелства, посочи Захариев, който поздрави на английски и гостите. Сертификати връчи и представителят от РИО на МОН г-н Сгуров. В училището беше експонирана и фотоизложба,съобщиха от пресцентъра на общината.

От 1 до 8 юни представители от шест европейски училища обменяха опит в нашия град по проекта. Ученици, учители и родители са убедени, че това е начин за усъвършенстване качеството на училищното образование и процесите на формиране на личността на учeниците и развитие на компетенциите на базата на чуждоезиковото обучение, посочи ръководителят на проекта Надежда Станкова. В периода от 2011 до 2013 г. са проведени обменни визити с домакинството на Турция, Полша, Англия и Италия.

Домакин на последната обменна визита в нашата страна е СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, активен участник в проекта от самото му начало през 2011г. На срещата участваха делегати от Турция, Англия, две училища от Италия, Полша и България.

Родителите съдействаха за успешното провеждане на международната среща като гостоприемно отвориха домовете си за чуждестранните ученици. По този начин гостите имаха възможността да усетят домашната атмосфера в българско семейство, да вкусят български ястия, да научат повече за българската култура и история.

Програмата включваше открити уроци, презентации, работа в арт работилница, представяне на традиционни български обичаи и посещения на известни забележителности в региона. С голям интерес и вдъхновение чуждестранните ученици се учиха да играят български народни танци и се възхищават на родопски носии.

Учениците на Първо СОУ представиха на своите гости историческите и културни забележителности, национални носии и традиционната кухня, а и това са темите, по които работиха всички партньори по проекта в рамките на две учебни години.

„Изключително сме впечатлени от гостоприемството в българските семейства и перфектната организация на нашите домакини – СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Смолян „ споделиха гостите. Програмата „Коменски”, по която работим съвместно от две години ни показа, че училищата и държавите са различни, но образованието, нашето мислене и енергия ни обединяват в каузата да работим заедно в името на нашите деца, посочиха от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий”.

Вирни се горе