Закриват златоградското обезлюдено село Фабрика

Закриват златоградското обезлюдено село Фабрика

Златоградското село Фабрика е поредното обезлюдяло село в Родопите, което е закрито. Решението за заличаването на населеното място е взето на последното заседание на Общински съвет – Златоград. В него се сочи още, че землищната територия на село Фабрика става част от територия на съседното село Цацаровци. Освен това, се създава селищно образувание „Фабрика”, към Цацаровци, пише Дарик.

През последната една година само един човек е имал регистрация по постоянен адрес във Фабрика, а 16 души се водили по настоящ адрес. В последните месеци това се променя и единствения жител, който се води като постоянно живеещ там си сменил регистрацията в Златоград, а останалите 16 в Цацаровци. Това накарало съветниците да вземат решението за закриването на селото.

С това заличените села в Смолянско стават вече осем, а зa дeceт гoдини житeлитe нa oблacт Cмoлян ca нaмaлeли c близo 20 000 дyши. Oтчeтът нa cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe в oблacт Cмoлян нaceлeниeтo зa 2015 г. e 111 601 дyши, а през 2005г. то е било 131 010 човека.

В негативна статистика, област Смолян е на предпоследно място, като след нея е само област Видин. Само за последната една година областта е намаляла с 2 383 души.

Вирни се горе