Задължително с вериги е през проходите "Рожен", "Превала" и "Пампорово"

  Задължително с вериги е през проходите "Рожен", "Превала" и "Пампорово"

Задължително с вериги е движението през проходите “Рожен”, “Превала” и “Пампорово”, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Във високите части на областта е натрупана снежна покривка, а снеговалежът продължава и днес. Въведено е ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през “Рожен” и “Превала”. Заради паднали дървета е затворен пътен участък от Момчиловци до Хайдушки поляни. Около 30 см нов сняг е натрупан през последното денонощие в района на Пампорово. Условията за ски в курорта са добри.

Няколко населени места в Смолянско са без ток, а движението по пътищата в областта е затруднено заради паднали дървета, активизирали се свлачища и скъсани електропроводи след обилния валеж от сняг и дъжд тази нощ, съобщи заместник областният управител на Смолян Адриан Петров. Без електричество са смолянските села Виево и Кутела, Ситово и Лилково в община Чепеларе, и кв. „Езерово“ в Смолян.

Нивата на реките в област Смолян се следят, опасност от преливане няма, коментира още Петров. От 50 до 80 литра на квадратен метър валежи са паднали в област Смолян през последното денонощие, информират от Метеорологичната станция на вр. Рожен. Най-голямото количество е измерено в с. Арда – 80 л/кв. м. В Смолян и Златоград валежите са 50 л/кв. м. Във високите части на планинската област е образувана снежна покривка, достигаща 20-30 см.

Вирни се горе