Задълженията на община Доспат надхвърлят годишният й бюджет

Задълженията на община Доспат надхвърлят годишният й бюджет

Задълженията на община Доспат надхвърлят годишния бюджет на администрацията. Не разплатените средства са в размер на приблизително 7 900 000 лв., а бюджета на общината е около 7 300 000 лв.

Най-големият кредитор на общината е фирма „Агромах“, която има да получава от общината около 4 млн.лв. за асфалтиране на улици, което се е извършило при предишното ръководство на Доспат. Финансовата ситуация не е никак лека в родопската община и от началото на новия мандат на екипа на Елин Радев е въведена сериозна финансова дисциплина, предаде Дарик.

„Когато стъпихме в длъжност, служителите не бяха получавали заплати за четири месеца, до този етап наваксахме закъсненията и те вече имат да вземат възнаграждения само за два месеца“, коментира зам.-кметът Славейко Сельошев.

Общински съвет – Доспат стартира и оздравителна процедура, която е по изискване на финансовото министерство и ще бъде готова в рамките на месец. Местните съветници са гласували и искане на безлихвен заем от правителството в размер на около 4 млн.лв., като срокът за връщането му да е за две години.

„По принцип от началото на мандата сме в оздравителна процедура, заварихме събираемостта на данъците на едно много ниско ниво. Само за два месеца успяхме да наваксаме, дори с няколко пункта изпреварехме средната събираемост за страната“, коментира още заместник кметът.

Вирни се горе