Зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци около съдовете за смет в Смолян

Зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци около съдовете за смет в Смолян

Зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци около съдовете за смет в Смолян, установи проверка на почистващата фирма “Титан Клинър”. С началото на летните отпуски, смолянчани започват ремонт на домовете си, като изхвърлят строителните отпадъци в съдовете за смет или около тях. От началото на седмицата са разчистени редица купчини с фаянс, теракота, гипс, вар, тухли, керемиди и др., струпани около “Бобрите” в трите квартала на града.

Съгласно действащите наредби в община Смолян това е забранено, тъй като по този начин се чупят съдовете за смет, а и се повреждат уредбите на сметосъбиращите автомобили. Този вид отпадъци не бива да попадат на градското сметище, затова се карат на специализирана площадка в съседство. Струпани около кошовете, боклуците от строителството след това се вдигат с фадрома и самосвал, а служителите по чистотата се налага да почистват териториите, което води до допълнителни разходи за общината и фирмата по чистота. Гражданите, които имат строителен отпадък за извозване трябва да подадат заявка в община Смолян или в “Титан Клинър”. Заявката може да бъде направена и на телефоните на фирмата -030162298 или 0886859487. По този начин, в удобно за гражданите време отпадъците ще бъдат извозени от дома, без да се налага замърсяване около кошовете и извънредни разходи за почистване.

След информационната кампания, която фирмата и община Смолян проведоха през пролетта, когато отново имаше десетки случаи на нерегламентирано изхвърляне, заявките за извозване на строителни отпадъци от дома се увеличиха с около 50%. Въпреки това все още има граждани, които не спазват забраната и трупат отпадъци около кошовете за смет.

Вирни се горе