За празника си Златоград представи изпълнените инфраструктурни обекти в центъра на града

За празника си Златоград представи изпълнените инфраструктурни обекти в центъра на града

За празника си Златоград представи изпълнените инфраструктурни обекти в централната градска част

С балони, бели гълъби, богата програма и многолюдно участие, Златоград представи новия облик на централната градска част. Сред тях са новите съоръжения, изградени по проект ZLATEX – „Изграждане на комуникационно трасе – Златоград – ГП „Златоград” – Термес – Ксанти”, включващи два пътнотранспортни стоманобетонни моста и паркинг с обособени 72 паркоместа. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма Европейско териотриално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.

Практическата полза от тези съоръжения е свързана с осигуряване на нормално движение на автомобилния трафик към ГКПП Златоград и благоустрояване на съществуващата пътна инфраструктура в центъра на града. С обособените паркоместа се решава проблема с паркирането на автомобили в централната част, създава се удобство за гости и туристи, решили да разгледат Златоград, преди да се отправят към друга туристическа дестинация. Новоизграденото трасе, облекчава автомобилния трафик в други обществено натоварени улици, обслужващи Многопрофилна болница за активно лечение, детските градини и училища. Общата стойност на строителните дейности е 2,77 млн лв, а избрания изпълнител е Сдружение „Крис МТ- Строител”.

Церемонията бе част от мероприятията, посветени на 100 годишнината от Освобождението на Златоград и официалния празник на града. Тя бе уважена от много гости, сред които областния управител Стефан Стайков и гръцкия му колега Каралидис – заместник регионален управител на Периферия Източна Македония и Тракия, народните представители Недялко Славов и Даниела Дариткова, зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова, изпълнителния директор на Агенция по заетостта Камелия Лозанова, Галина Георгиева – координатор в техническия секретариат на Програма Европейско териториално сътрудничество, комисари Кирил Хаджихристев и Красимир Шотаров, почетни граждани на Златоград и др.

Вирни се горе