За поредна година ще се проведе Празника на смилянския фасул

За поредна година ще се проведе Празника на смилянския фасул

​В края на месец октомври родопското село Смилян ще проведе за петнадесети път традиционния Празник на смилянския фасул. Празничната програма, която ще се състои пред Народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927” започва на 28 октомври в 10:30 часа със залп на фасулевото топче.

Организатори са Кметство – Смилян, Народно читалище “Проф. д-р Асен Златаров 1927” – Смилян, празникът ще се проведе с подкрепата на Община Смолян. Предвидено е провеждането на няколко конкурса в рамките на тазгодишното честване на Празника на смилянския фасул. Ще има състезания по планинско бягане, кулинарна надпревара за приготвяне на ястия със смилянски фасул, както и творчески конкурс за изработване на пано с традиционната култура.

В тазгодишното издание е включено и изложение с участието на местни производители на бобовата култура, които ще имат възможността да се включат в състезание за най-атрактивно аранжиран щанд.

Програмата ще бъде закрита с музикалното участие в традиционния празник на Виевската фолк група.

Всички жители и гости на родопското село по случай Празника на смилянския фасул ще бъдат почерпени с традиционна фасулева чорба, както и курбан за здраве и берекет.

Вирни се горе