За първи път Смолян ще има своя зимен фестивал

За първи път Смолян ще има своя зимен фестивал

  В Общината   беше представен пред медиите проект „Родопи фест”,  културно събитие насочено  към всички възрасти на жителите в местната общност,съобщиха от местната администрация.

За първи път Смолян ще има своя зимен фестивал, който ще се проведе от 18 до 22 декември т.г.  Днес в община Смолян беше представен пред медиите проект „Родопи фест”,  финансиран по ОП  Регионално развитие 2007 – 2013 г., в който общината е водеща организация, а Сдружение „Слийпуолкинг” – партньор.

Проектът е насочен към провеждане на ежегодни празници „Родопи фест” в рамките на три поредни години в  Смолян.  Концепцията за провеждане на този празник като иновативно културно събитие в града е насочено към всички възрасти на жителите в местната общност. Празникът включва петдневни събития с хронологична тематика за Родопа планина и Орфей от древността до съвремието. Тематиката отразява спецификата на региона и местните жители и представлява синтез между различни изкуства с активното участие на хората от различни възрастови групи – от изявите на най-малките деца в детските градини до възрастните хора, обясни директорката  на дирекция „Обществени дейности и заетост” в община Смолян Валентина Василева.Тя посочи и конкретните събития, които са планирани в програмата.

Първият ден е с акцент „Орфееви приказки”.  На сцена ще бъдат представени приказки, митови и легенди за Родопа планина и Орфей от деца и ученици. Те ще се проведат в читалищата на трите квартала на града. Вторият ден е с акцент „Родопски истории”.  На сцена ще бъдат представени сказания, обичаи, хумористични разкази за родопчани в родопски диалект и ромски говор. Ще се изявят  и клуб „Зевзек”.

Третият ден е с акцент съвременна младежка градска култура. Ще се проведе конкурс за графити  и атрактивен стрийт парад с участието на млади хора, занимаващи се с модерни изкуства:looking , popping, house, брейк и др. Предвидено е и ди-джей парти с танцови състезания. Четвъртият ден е посветен на фолклорно надсвирване, надиграване, надпяване между всички фолклорни формации, които творят в общината. Участват всички читалища.

Фестивалното събитие ще се проведе два дни последователно,  като първият ден завършва с концерт „Родопски звездоброй” на ФА – „Родопа” – Смолян. Вечерта след втората част на Фолклорното надсвирване между всички фолклорни формации ще се направи най-дългото родопско  Орфеево хоро в което могат да се присъединят и всички граждани. Хорото ще се играе по цялата главна улица на Смолян и ще свързва паметниците на „Орфей и Родопа”  пред кино „Дружба” и „Орфей и Евридика” на Амфитеатъра. Хорото ще завърши с голямо народно веселие с народен оркестър, с което се закрива и фестивалът. За осигуряване на събитията се предвижда закупуване на мобилна сцена, озвучаване и осветление.  Входът за всички прояви  ще бъде свободен.     

Представен бе и екипът на проекта. Димитър Настанлиев е  негов координатор,  Зоя Цървуланова – технически сътрудник , а финансист е Станислава Пеева. Управител на консорциум „Родопи фест” е Албена Монова, Нели Драганова – отговаряща за маркетинга и рекламата и Миряна Найденова – представител и организатор на Консорциум „Родопи фест”. Секретарят на община Смолян Замфир Копчев пожела успех при реализацията на проекта , за да може тези фестивали да станат традиционни . Той каза още, че в рамките на фестивала Смолян ще се превърне в притегателен център за културата.

Вирни се горе